Recensioner

Recensioner

Boken Ett kort liv har fått ett flertal recensioner. Läs dem nedan.

Recensioner av Ett kort liv

 

Anders Svedlund: ”Jag har mer eller mindre sträckläst den utmärkta boken ”Ett kort liv” och måste säga att det var längesedan jag blivit så trollbunden av en bok…..En alldeles utmärkt samhällsskildring har jag läst och hoppas verkligen att det snart kommer en uppföljare.”

 

Anita Bergenstråhle-Lind: ”En bra bok.”

Anki Nilsson: ”Väldigt tänkvärd bok. Hade svårt att lägga ifrån den när jag börjat läsa. Mycket empati och visst har man mött familjer som beskrivs i boken.”

Ann-Sofie Olsson”En mycket bra bok.”

Anna-Karin Hedlund: ”Jag har läst boken. Med stor behållning vill jag säga. Mest tyckte jag om första delen som hade störst fokus på lille Nebraska. Där lyckades boken verkligen väcka känslor…Boken återuppväcker ett starkt socialt patos och är stundtals riktigt spännande. Gillar språket med korta meningar och växlingen mellan dialog och berättelse. Imponerad får jag säga.”

Bengt KÅ Johansson: ”En mycket välskriven bok som gav anledning till reflektioner.”

Bibbi Friedman: ”En trevlig läsning. Jag hade stor behållning av boken”

Björn Lindeberg: “Trevligt att läsa ”Ett kort liv” med mycket igenkänning från Nyköping.”

Britt-Marie Sundell: ”Tack för en intressant bok med angelägen handling!”

Göran Johansson: ”Var svårt att lägga den ifrån sig. Mycket empati. Viktig och bra bok! Många borde läsa den.”

Göran Torstensson: ”Jag tycker boken är helt strålande. Inte minst förmågan att fläta samman de olika perspektiven, både de individuella och de sociala. Och så ett antal cliff hangers som gjorde det svårt att släppa den. En sorglig, realistisk och imponerande berättelse!”

Inga-Lill Jakobsson: “Jag har sträckläst boken.  Jag tycker den var väldigt intressant och spännande. Ämnet är ju aktuellt och den är skriven på ett sätt som gör att det känns som om man är där tycker jag.”

Jan Friedman: ”Sträckläst ’Ett kort liv’. Kunde inte lägga ifrån den. Väl berättad om starka karaktärer som mår dåligt. Författaren måste fortsätta att skriva.”

Katinka Hort: ”Ser fram mot spännande läsning – klart medryckande redan på första sidan…”

Maicen Ekman: ”Hade svårt att släppa boken. Så spännande! Det var en sammansatt bild av personerna – de var inte bara skurkar eller onda utan det fanns en förklaring till varför människor var som de var och handlade som de gjorde. Förståelse men inte ursäkt. Skrivet med empati. Mycket bra! Jag gillade också miljöskildringarna.”

Maria Lindeberg: ”Jag tycker om språket.”

Per Hallerby: ”Kunde inte sluta läsa den när jag väl börjat. Inte bara för att den är synnerligen välskriven, utan för att den blev så spännande och fängslande. Nu är den slut och jag saknar känslan, när jag läste boken.”

Tommy Hedlund: ”De sista 150-200 sidorna är riktigt bra.”

Olle Wästberg: ”Just läst den. Välskriven och lättläst. Spännande och dessutom med ett indirekt samhällsperspektiv.”

 

Susann Wilhelmsson: ”En riktigt bra roman med mycket driv, klara gestaltningar och tydlig dramaturgi.”

 

Karin Rosander: ”Först och främst är berättelsen bra, det här är en bladvändare. Porträttet av Lena är välgjort och hon är en levande människa. Övriga är i varierad grad mer skissade, men det stör inte mig. Dialogen är trovärdig och fyller den viktiga funktionen att föra berättelsen framåt. Bra gjort!”

 

Elisabeth Dalin: ”En läsning som väcker många tankar om mitt, ditt och allas vårt ansvar för barn i utsatta situationer. Boken ligger kvar och skaver i tankarna” och ”för tankarna till Ed McBain. Läs!”

 

Malin Dahlberg Markstedt: ”Smärtsam men verkligen angelägen läsning.”

 

Gun-Britt Mårtensson: ”Sugs in i boken! Bra penna.”

 

Ann-Marie Högberg: ”Imponerad av författaren!”

 

Lena Liljebäck: ”Boken var intressant, skrämmande och manade till eftertanke!”

 

Ingvor Ekinge: ”Mycket igenkänning både i hur barn kan ha det och i miljö/personskildringar!”

 

Katinka Kubenka: ”Många betänkansvärda budskap.”

Hans-Eric Holmqvist: ”En gripande historia och författaren skriver mycket bra.”

Arne Modig: ”Imponerad av boken. Ett strålande jobb.”

 

Från Bokus:

Karin Hallerby: En läsupplevelse som är unik! Dramatisk, spännande och insiktsfull – du kan inte lägga boken ifrån dig! Samtidigt får du insikter i en samhällsfråga som är oerhört angelägen och viktig att föra en debatt i – gör vi allt vi kan? Har vi rätt lösning? Hur gör vi bäst? Du kan inte släppa den viktiga frågeställningen. Läs den!!!”

 

Anita Persson: ”Jag sträcklästes ’Ett kort liv’ med stor behållning! Mycket intressant att få insyn både i polisens, skolans och socialtjänstens svåra arbete för att inte tala om hur svårt många familjer har det. Rekommenderas till alla.”

 

AP: ”Unikt och spännande, men tragiskt, kriminalfall som skildras i en väldigt fint skriven bok. ’Ett kort liv’ bör läsas av alla!”

 

Jan Björinge: ”Handlingen, som är verklighetsbaserad, ger inträngande insikter om hur ofärdigt barn kan ha det under sin uppväxt i vårt välfärdssamhälle. Innovativt kombinerar den socialreportaget med kriminalromanens form vilket skapar spänning och driv i berättelsen. Den visar på behovet av ett nära samarbete mellan föräldrar, förskola/skola, socialtjänst, polis och kriminalvård för att värna utsatta barns välfärd. Rekommenderas varmt till läsare som bryr sig om barns välfärd och till alla som arbetar med att värna utsatta barn i olika yrkesroller och i civilsamhället. Och till alla som söker en spänningsroman som ger mer än underhållning för stunden.”

 

EvaCF: ”En annorlunda kriminalroman som verkligen sticker ut i mängden. Redan inledningsmeningen i boken sätter känslan, för denne lille pojke kommer det inte gå bra. Med stor bävan, starka moderskänslor och nyfikenhet leds jag in i handlingen utan möjlighet att vända tillbaks. Historien griper ett hårt tag om mig och såväl människorna som miljöerna är tydligt och levande tecknade. Handlingen drivs framåt med cliffhangers i slutet av kapitlen samtidigt som samhällsstruktur, samtida arbete inom socialtjänsten och ett mödosamt professionellt polisarbete beskrivs väl utan att störa helheten. På det sättet blir det också en sorts socialpolitisk klangbotten som leder till eftertanke och funderingar långt efter det att boken är utläst. Lättflytande språk, god svenska. Samtidigt en mycket bra kriminalroman som jag definitivt inte läst förut och med den obehagliga eftertanken att ja, detta kan definitivt hända i verkligheten.”

 

Dolores: ”En imponerande debut. Förutom att författaren beskriver en viktig samhällsfråga, barns utsatthet på olika sätt, ger boken också en intressant insyn i polisens arbete. Personbeskrivningarna är väldigt fina, fyllda med såväl komplexitet som empati. Det är en bok med ett väldigt driv framåt i berättelsen som gör att den aldrig stannar av – den är en riktig bladvändare. Kort sagt: det här är en bok som jag verkligen rekommenderar. Läs den!”

 

Ulrika Ekstam: Kan verkligen rekommenderas! Slukade boken inom ett dygn (på landet utanför Nyköping – där storyn utspelade sig). Spännande men också insiktsfull och djupt gripande.”

 

Gun Lundmark: ”Boken är välskriven, insiktsfull om svåra samhällsproblem. Jag kunde inte lägga den ifrån mig när jag började läsa den. Hoppas att det kommer fler böcker med polisen Lena och de samhällsproblem som vi har.”